Torta caprese al limone e mandorle – Prajitura cu lamaie si migdale

Torta caprese al limone e mandorle – Prajitura cu lamaie si migdale
Torta caprese al limone e mandorle – Prajitura cu lamaie si migdale

 

prajitura cu lamaie ciocolata alba si migdale
“La caprese bianca”
una torta soffice e intensamente profumata al limone, mitica come l’isola di Capri a cui s’ispira. Una torta senza farina, sostituita egregiamente dalle mandorle in polvere. E giusto un tocco di cioccolato bianco, che a dire il vero si sente poco.Una torta buonissima (le mie cavie buongustaie l’hanno eletta tra le più buone mai mangiate), leggera e facile da preparare. Per portare il sole nel piatto e spazzar via le nuvole, anche dall’animo.

Capri…vediamo, ci sono stata 9 anni fa, nel 2004, e per trovare le foto ho sfogliato gli album fotografici…oddio, erano quei tempi quando stampavo ancora le foto e le mettevo nell’album. Un’abitudine che mi piacerebbe riprendere, soldi permettendo. E tu?

Poi non c’era facebook (sembra davvero un’altra vita) , quandi al massimo potevo condividerle ad una cena con gli amici (beati loro). Il mio primo viaggio in Italia, nel paese che poi è diventato la mia casa. Il viaggio di nozze per conoscere i parenti giù al sud.

E Michi, a 4 mesi,  piccolissima e molto più nera, sempre morbida e biricchina.

michi la cagnolina viaggiatrice a Capri - Costiera Amalfitana

Come vola il tempo…cos’è rimasto uguale, cos’è cambiato? Michi:).

E la mia passione per i dolci…che dici, ci facciamo una  bella fetta?

P.S.: la ricetta è quella di Salvatore De Riso

torta caprese al limone e mandorle e foto Capri

Torta caprese bianca al limone, mandorle e cioccolato bianco

Ingredienti per uno stampo da 22/24 cm apribile a cerniera

(io  ho usato una tortiera da 24 cm)

100 g di olio EVO ( io girasole)

120 g di zucchero a velo

200 g di mandorle spellate

180 g di cioccolato bianco

30 g di scorzette di limone candite (o cedro)

1/2 baccello di vaniglia(io ho messo un cucchiaino di essenza di vaniglia)

un limone Costa d’ Amalfi(io ne ho messo due più piccoli)

250 g di uova intere ( 4 o 5 uova in base alla grandezza)

60 g di zucchero

50 g di fecola di patate

5 g di lievito per dolci(io ne ho messo 8 g di lievito)

in più, per lo stampo: burro e fecola

Come preparare la caprese bianca al limone e mandorle

Imburrare e infarinare con la fecola lo stampo.

Grattuggiare i limoni, trittare finemente le scorzette.

Accendere il forno a 200°C.

Frullare le mandorle con lo zucchero a velo e i semi della vaniglia(se li usate) , fino ad ottenere una miscela con la consitenza della farina.

Separatamente con un coltello affilato grattugiare finemente il cioccolato bianco.

In una ciotola capiente, montare con le fruste elettriche le uova con lo zucchero e un pizico di sale fino a triplicarne il volume(per 7-10 minuti).

Mettere in una ciotola capiente la miscela di mandorle e zucchero a velo. Aggiungere il cioccolato bianco grattugiato, le scorzette di limone (o cedro) candite finemente tritate, la scorza grattugiata dei limoni, la fecola di patate con il lievito setacciati.

Con un cucchiaio (o spatola) mescolare bene tutti gli ingredienti, aggiungere l’ olio a filo, l’essenza di vaniglia . Amalgamare bene il tutto con una spatola.

Aggiungere anche le uova montate, mescolando delicatamente con una spatola dal basso in alto, fino a quando il composto è omogeneo. A questo punto le uova tendono a smontarsi un pò, no problem, la torta viene lo stesso.

Versare il composto nello stampo già imburrato e infarinato.

Infornare nel forno già caldo a  200° per 5 minuti, poi abbasare la temperatura a 160°C e lasciare cuocere per altri 45 minuti circa( bisogna fare la prova stecchino).

Quando è pronta, togliere la torta dal forno e lascirala raffreddari prima di sformarla.

Lasciarla riposare per qualche ora(ideale una notte) prima di servirla.

Spolverizzarla con zucchero a velo.

La torta si conserva perfettamente (non diventa dura) a temperatura ambiente per 2-3 giorni, avvolta con la carta forno.

Ps: ho usato una tortiera da 24 cm.

Capri in bianco e nero

versiunea in limba romana

Prăjitură cu lămâie şi ciocolată albă

immagini Torta al limone e mandorle

 

Prăjitură cu lămâie şi ciocolată albă

“Caprese bianca” – o prăjitură pufoasă cu aromă intensă de lămâie, legendară precum insula Capri căreia îi este dedicată. O prăjitură fără faină, înlocuită cu gust de migdale mărunţite, este uşoară şi ideală pentru cei cu alergie la gluten. Ciocolată albă se simte foarte puţin dându-i un gust delicat. O prăjitură delicioasă(cobaii mei culinari au declarat-o printre cele mai bune mâncate ), light şi uşor de pregătit. Un desert pentru a aduce soarele în farfurie şi a îndepărta norii, inclusiv cei ai sufletului.

Capri…să vedem, am fost pe acolo acum 9 ani, prin 2004, şi pentru a găsi fotografiile am răsfoit albumele foto… ce vremuri, pe atunci încă le mai scoteam pe hârtie şi le puneam în albume, acum le am pe toate doar pe calculator. Adevărul e că îmi e dor de vechile, tradiţionalele albume foto şi aş vrea să reiau practica asta. Şi tu? Îţi mai scoţi fotografiile pe hârtie?

Pe atunci nu există nici Facebook(chiar că pare o altă viaţă), deci cel mult cu fotografiile puteam să–i bat la cap pe prieteni la o cină, săracii.

Excursia la Capri – prima mea călătorie în Italia, ţara care apoi a devenit casa mea. Luna de miere(săptămâna, dar sună mai bine lună) pentru a o cunoaşte pe bunica din sud.

Şi, evident, Michi. La 4 luni, minusculă de îmi intra în poşetă, mult mai neagră dar la fel de pufoasă şi pusă pe șotii.

Cum zboară vremea…ce a rămas la fel, ce s-a schimbat? Michi:).

Şi pasiunea mea pentru dulciuri…ce zici, mâncăm o felie de prăjitură caprese cu lămâie?

Ps: Creată de faimosul chef italian Salvatore de Riso, prăjitura caprese cu lămâie şi ciocolată albă este o alternativă (genială, zic eu) la tradiţionala caprese cu ciocolată neagră şi migdale.

 Rețeta prăjitură cu lămâie şi ciocolată albă

Ingrediente:

(pentru o formă de tort de 24 cm, preferabil cu pereţii detaşabili)

100 g ulei de masline (eu am folosit ulei de floarea soarelui )

120 g zahăr tos

200 g migdale decojite

180 g ciocolată albă de bună calitate

250 g de ouă (4 sau 5 ouă, în funcţie de mărimea acestora)

2 lămâi mari

60 g zahăr alb

50 g amidon de cartofi (feculă)

8 g de praf de copt( erau doar 5 g)

opțional (prevăzute de reţeta originală, dar nu obligatorii):

seminţele răzuite de la jumătate de baston de vanilie

30 g lămâie deshidratată tăiată bucăţele

în plus:

unt şi amidon pentru uns forma sau hârtia de copt dacă preferi să tapetezi o formă de copt

zahăr pudră pentru ornat

Mod de preparare:

Încălzim cuptorul la 200°C.

Ungem forma de copt cu unt şi o presărăm cu puţin amidon de cartofi, eliminând excesul. Dacă nu ai o formă cu pereţi detaşabili  poţi folosi de o formă tapetată cu hârtie de copt.

Spălăm bine lămâile folosind un burete şi bicarbonat, le clătim bine şi le uscăm cu un prosop de bucătărie. Radem coaja lămâilor prin răzătoarea cu ochiuri mici, având grijă să nu intrăm în partea albă care ar putea da un gust amărui prăjiturii.

Punem migdalele, zahărul tos și semințele de vanilie în blender, mixăm până capătă o consistenţă fină ca de făină. Vărsăm compoziţia astfel obţinută într-un recipient încăpător.

Cu ajutorul unui cuţit răzuim cât mai fin ciocolata albă.

Punem ouăle într-un recipient încăpător şi le batem cu ajutorul mixerului, adăugând zahărul alb şi un vârf de sare. Important: ouăle trebuie bătute foarte bine, minim 10 minute până când îşi triplează volumul şi obţinem o spumă deschisă la culoare şi capătă o consistenţă densă, fără bule de aer.

Adăugăm ciocolata albă răzuită în compoziţia de migdale şi zahăr, apoi coaja rasă de lămâie, bucățelele de lămâie deshidratate, amidonul strecurat prin sită împreună cu praful de copt. Amestecăm bine cu o lingură de lemn pentru a omogeniza compoziția.

Adăugăm uleiul şi amestecăm cu lingura până se omogenizează tot.

Adăugăm şi ouăle bătute, amestecând uşor cu o lingură de lemn de jos în sus, cu mişcări circulare, încercând să le dezumflăm cât mai puţin posibil, până sunt amalgamate şi compoziţia e omogenă. Oricum compoziţia se dezumflă puţin, așa că nu-ţi face probleme.

Turnăm compoziţia în forma deja pregătită. O punem în cuptorul deja încălzit la 200°C pentru 5 minute. După 5 minute, reducem temperatura cuptorului la 160°C şi mai coacem prăjitura cam 45 de minute. Facem proba cu scobitoarea înfiptă în mijloc, care trebuie să iasă curată.

Dacă suprafaţa prăjiturii devine prea închisă la culoare după 30 de minute, o acoperim cu o folie de aluminiu şi continuăm coacerea. Atenţie, nu deschideţi uşa cuptorului mai devreme de 30 de minute, altfel prăjitura se dezumflă complet și iremediabil.

Când prăjitura e gata, o scoatem din cuptor şi o lăsăm să se răcească în formă.

După ce s-a răcit, o scoatem din formă, o punem pe platoul de servire şi o pudrăm cu zahăr. Aşteptăm câteva ore (ideal o noapte) înainte de a o servi. Ar fi ideal să lăsăm prăjitura la răcit peste noapte (dacă putem!) pentru ca aromele să aibă timp să se îmbine perfect.

Prăjitura poate fi păstrată 2-3 zile la temperatura camerei, învelită în hârtie de copt, nu se întărește deloc, ci rămâne la fel de pufoasă şi delicioasă.

Secrete din bucătărie:

–        Ouăle pe care le folosesc eu sunt luate din piaţă şi câteodată sunt enorme, câteodată sunt micuţe. Oricum nu sunt niciodată standard ca cele de la magazin, aşa că cel mai simplu e să le cântăresc. Pentru această prăjitură sunt necesare 250 g de ouă, dacă nu cântăresc exact mai bine pui puţin mai mult (260-270 g) decât mai puţin.

–        Durata de coacere a prăjiturii variază în funcţie de cuptorul fiecăruia.

–        Eu am înlocuit seminţele de vanilie cu esenţă de vanilie, adăugată în compoziţia de ouă bătute.

–        Dacă vrei, poţi înlocui lămâile cu coaja de la 2 portocale mari.immagini Capri Coasta Amalfitana

Pe curând,

Anca & Michi :).

Questo slideshow richiede JavaScript.

like & share:

11 Responses »

 1. Ma dai, non è vero: siete uguali ad allora !!! O le hai ritoccate o ci siete tornate 😀
  E la torta… copiata 😀
  Ciaooo

 2. solo più vecchi di 9 anni !:)per tante cose sono cambiata ma per altrettante sono rimasta uguale.Cosa ho perso e cosa ho guadagnato? Si vede che sto invecchiando:). Ciao Jacopo, a presto!

 3. Una delizia questa torta ! Profumi della Costiera Amalfitana…complimenti per le foto !

 4. Ciao Gunther, grazie, Capri è sempre…Capri:).Mi piacerebbe molto tornarci un giorno per vedere anche Anacapri, quella volta non l’ho vista perchè non si poteva portare il cane sul bus. A presto!

 5. Buonissima, non nutro dubbi… non avrei di sicuro il problema di conservarla due o tre giorni! 🙂

 6. Ci provo!Mi ero anche dimenticata di dirti che quella all’arancia con la farina di mandorle è venuta buona.
  ciao

 7. Pingback: Torta ai pistacchi e arance gluten free - Prajitura cu portocale si fistic | Matrioska Blog

Rispondi